Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bilgilendirme
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Kapanış Saati: 17:00
Kapalı Günler
Her gün açık
Adres: Çarşı Mahallesi, Kale Caddesi, No: 36 48400
E-mail: bodrumsualtiarkeolojimuzesi@kultur.gov.tr
Tel 1: 02523162516
T.C. Vatandaşları için MüzeKart Geçerlidir. Açık
Sesli Rehberlik Hizmeti Vardır
Voice Of Museum

Açıklama

BODRUM KALESİ

Bodrum Kalesi, “St. Jean Şövalyeleri'nin Kalesi” olarak 1406-1523 yıllarında kurulmuştur. Yer aldığı iki liman arasında kayalık alan, Antik çağda bir adaydı. Sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir. Kare olarak inşa edilen Bodrum Kalesi’nin ölçüleri 180 metreye 185 metre olarak planlamıştır.
İç kalenin içinde farklı ülkelerin adlarını taşıyan kuleler bulunmaktadır. En yüksek kule deniz seviyesinden 47,50 metre yükseklikte olan Fransız Kulesi'dir. Diğer kuleler İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesi olarak sıralanır.

YEDİ KAPIDAN GEÇİLİYOR

Kalenin doğu duvarı dışında kalan bölümleri çift beden duvarları olarak takviye edilmiştir. İç kaleye yedi kapı geçilerek ulaşılır. Kapıların üstünde armalar bulunur. Armalarda haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri kullanılmıştır. İç kalede bulunan 14 sarnıçtan altı tanesi şapele aittir. Bodrum Kalesi’nin en göze çarpan bölümleri arasında kale koruganı, çiftli duvarlar arası su hendeği, asma köprü, kontrol kulesi ve II. Mahmut tuğrası yer alır.

  1. yüzyıl sonunda kalenin hapishane olarak kullanıldığı dönemde bir hamam yapısı eklenerek, Osmanlı niteliği kazanmıştır. Kale, 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi Yarışması'nda "Özel Övgü" alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne de ev sahipliği yapar. Ancak restorasyon nedeniyle şu an sadece Uluburun ve Batık bölümleri ziyarete açıktır. 33.5 dönüm genişliğindeki bir araziye kurulmuş olan kaledeki alanlarda da çeşitli eserler sergilenmektedir.

HAZIR GELMİŞKEN

Bodrum Kalesi’nin en yakın komşusu Halikarnas’ı (Halikarnassos) mutlaka görün. Halikarnassos antik kenti, kalenin olduğu yarımadada Zephyria adlı küçük bir kentçiğin yerinde gelişti. Aioller, İyonlar ve ardından güney Ege kıyılarına gelen Dorlar yörede altı kentle birlik oluşturmuştu. Halikarnassos’un büyümesi Karya satrapı Mausollos dönemine rastlar. Liman kentlerinin getirdiği olanakları bilen Mausollos, surlarla çevirttiği kenti Helen geleneklerine göre oluşturdu. Roma çağında uzun süredir hiç deprem görmemekle övünen Halikarnassos, tarihçi Herodotos’un da doğum yeri. 1291 yılında bölgeyi ele geçiren Menteşe Türkleri’nin ardından 1424’te Bodrum Menteşe sancağının sınırlarında kaldı.