Sümela Manastırı Trabzon

Sümela Manastırı

Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır.

Yaz Ziyaret Açılış Saati: 09:00
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 19:00
Kış Ziyaret Açılış Saati: 08:00
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 16:00

YOK

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres     : Altındere Vadisi, Maçka / Trabzon
E-posta  : info@trabzonkulturturizm.gov.tr

Nisan Ayı 08.00 / 17.00, Mayıs Ayı içerisinde 09.00 / 18.00, Eylül Ayında 09.00 / 18.00, Ekim Ayı 08.00 / 17.00 Valilik oluru ile belirlenmektedir.

Tepedeki inziva köşesi

Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375–395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu düşünülür. Sümela, manastır işlevini 1923 yılına kadar sürdürdü.

Yapı esas olarak ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadan oluşur. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine yayılır. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Çok gözlü olan bu kemerin bugün büyük bir bölümü yıkılmıştır. Avlunun etrafındaki binalar içindeki dolaplar, hücreler, ocaklarda Türk sanatının etkileri de görülür.

Manastırın ana ünitesini meydana getiren kaya kilisesinin ve ona bitişik şapelin iç ve dış duvarlarını donatan freskler 18. yüzyılın başlarına tarihlenir. Bu fresklerde üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülebilir.

Sümela Manastırı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak restorasyon çalışmaları nedeniyle 18.05.2019 tarihine kadar ziyarete kapalıdır.