İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi İstanbul

İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Bizans İmparatorluğu Büyük Sarayı’nın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde kısmen sağlam halde bulunan mozaik döşemesi olduğu yerde korunarak üzerine inşaa edildi.

Gişe Yaz Açılış Saati: 09:00
Yaz Ziyaret Açılış Saati: 09:00
Gişe Yaz Kapanış Saati: 18:30
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kış Açılış Saati: 09:00
Kış Ziyaret Açılış Saati: 09:00
Gişe Kış Kapanış Saati: 16:30
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:00

YOK

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres     : Arasta Çarşısı, Sultanahmet Mah. - Fatih / İSTANBUL
E-posta  : ayasofyamuzesi@kultur.gov.tr

Tarihin üzerine inşa edilen müze

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Bizans İmparatorluğu Büyük Sarayı'nın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde kısmen sağlam halde bulunan mozaik döşemesi olduğu yerde korunarak, üzerine inşa edildi.

Eşsiz bir ustalıkla işlenmiş Bizans Büyük Sarayı mozaikleri, uzmanlar tarafından M.S. 450–550 yılları arasına tarihleniyorlar. Mozaiklerin zeminini oluşturan beyaz fon, balık pulu tarzında işlenmiş. Bu mozaiklerdeki konular dinsel içerikli değil, günlük hayattan ve doğadan alınmışlar. Kertenkele yiyen grifon, fil ve aslan mücadelesi, bir kısrağın tayını emzirmesi, kaz güden çocuklar, keçi sağan adam, eşeğine yem veren çocuk, testi taşıyan genç kız, elma yiyen ayılar ve avcı kaplan mücadelesini betimleyen sahneler müzede sergilenen mozaiklerden en göze çarpan örnekler.