İstanbul Aya İrini Anıt Müzesi İstanbul

İstanbul Aya İrini Anıt Müzesi

Topkapı Sarayı I. avlusunda yer alan Aya İrini VI. yüzyılda İmparator Iustinianus zamanında inşa edilmiştir. Yapı atrium, narteks, üç nefli naos ve apsisten oluşmaktadır.

Gişe Yaz Açılış Saati: 09:00
Yaz Ziyaret Açılış Saati: 09:00
Gişe Yaz Kapanış Saati: 18:00
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kış Açılış Saati: 09:00
Kış Ziyaret Açılış Saati: 09:00
Gişe Kış Kapanış Saati: 16:00
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:00

SALI

Adres     : Sultanahmet - Fatih İSTANBUL
E-posta  : ayairinimuzesi@kulturturizm.gov.tr

Müzekart+  yapılacak ziyaretlerde geçerli değildir.

Yapı atrium, narteks, üç nefli naos ve apsisten oluşmaktadır. Malzeme ve mimarisi ile tipik bir Bizans yapısıdır.

1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra kilise camiye çevrilmediği için yapıda önemli bir değişiklik yapılmamıştır. Uzun süre ganimet ve silah deposu olarak kullanılmıştır. Tophane müşirlerinden Damat Ahmet Fethi Paşa 1846 yılında Türk müzesinin ilk nüvesini oluşturan eserleri burada sergilenmiştir. 1869 yılında Aya İrini, Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) adını almıştır.

Zamanla, sergi mekânlarının yetersiz kalması nedeniyle buradaki eserler 1875 yılında Çinili Köşk'e taşınmıştır. 1908 tarihinden itibaren Aya İrini Askeri Müze olarak kullanılmıştır.