Antalya

Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi

Bütün dünyada Noel Baba olarak tanınan Aziz Nicholaos, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında önemli bir Lykia kenti olan Patara’da doğmuştur.

Adres     : Demre, Antalya
E-posta  : antalya@kulturturizm.gov.tr

Noel Baba'nın mezar kilisesi

Bütün dünyada Noel Baba olarak tanınan Aziz Nikolas, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında önemli bir Lykia kenti olan Patara'da doğdu ve Myra'da yaşayıp gömüldü. Noel Baba'nın hikâyesi şöyle: MS 300 yılı civarında, Patara refah içindeyken, kentte yaşayan zengin buğday tüccarının bir oğlu olur ve ona Nikolas adı verilir. Doğduğunda göğün bir hediyesi, ana-babasının dualarının ve sundukları adakların bir meyvesi, fakirlerin bir kurtarıcısı olarak dünyaya geldiğine işaret edilmiştir.

Denizcilerin ve öğrencilerin de koruyucusu olduğuna inanılan Aziz Nikolas'ın 6 Aralık 343'te 65 yaşında iken öldüğü sanılmaktadır. Myra'lılar onun adına bir kilise inşa ederek içindeki lahitte onu sonsuz uykusuna bırakmışlardır. Nişler içinde yer alan lahitlerden birinci niş içindeki akanthus yapraklarıyla süslü Roma Devri lahdinin Noel Baba'ya ait olduğu kabul edilir. Hatta Noel Baba'nın lahdi üzerindeki balık pulu deseninin, denizcilerin de azizi olmasından kaynaklandığı düşünülür.

Haçlı Seferleri sırasında 20 Nisan 1087'de Bari'den gelen tüccarlar Aziz Nikolas'ın kemiklerini çalıp Bari'ye götürdü ve yaptıkları bazilikaya gömdüler. Onun olduğu sanılan geride kalmış bir kısım kemik ise bugün Antalya Müzesi'nde muhafaza ediliyor. Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi her yıl dünyanın dört bir tarafından gelen çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.